Dental
Dental
Featured

Top 10 Common Dental Health Issues and solutions

It’s no secret that taking care of your teeth is important for your overall health. But with so many different aspects of dental care, it can be hard to know where to start. To help you out, our friends at The Stein Center For Advanced Dentistry has compiled a list of 10 common dental health issues and solutions.

1. Bad breath: This is usually caused by bacteria build-up on the tongue or in the gums. Solution: Brush your tongue or use a tongue scraper every time you brush your teeth, and floss regularly to remove bacteria from between your teeth.

2. Cavities: These are small holes in the teeth that are caused by tooth decay. Solution: Brush twice a day with fluoride toothpaste, floss daily, and visit your dentist regularly for check-ups and cleanings.

3. Gingivitis: This is an inflammation of the gums that is caused by plaque build-up. Solution: Brush twice a day, floss daily, and visit your dentist for regular cleanings. You may also need to use an antibacterial mouthwash if the gingivitis is severe.

4. Cracked teeth: Cracks in the teeth can be caused by chewing on hard objects, clenching or grinding the teeth, or trauma to the mouth. Solution: Visit your dentist immediately to have the crack repaired. In some cases, a crown or veneer may be needed.

5. Sensitive teeth: This can be caused by tooth decay, gingivitis, or wearing down of the tooth enamel. Solution: Use a toothpaste for sensitive teeth, brush gently, and floss regularly. If the sensitivity is severe, you may need to see your dentist for a professional cleaning or treatment.

6. Yellow teeth: This is usually due to staining from food, drink, tobacco, or aging. Solution: Brush twice a day with fluoride toothpaste, floss daily, and visit your dentist for regular cleanings. You can also try whitening toothpastes or gels.

7. Plaque: This is a sticky film of bacteria that forms on the teeth and gums. Solution: Brush twice a day with fluoride toothpaste, floss daily, and visit your dentist for regular cleanings. You may also need to use an antibacterial mouthwash.

8. Tartar: This is a hard deposit that forms on the teeth when plaque is not removed. Solution: Brush twice a day with fluoride toothpaste, floss daily, and visit your dentist for regular cleanings. You may also need to have the tartar professionally removed by your dentist.

9. Gum disease: This is an infection of the gums that can lead to tooth loss. Solution: Brush twice a day with fluoride toothpaste, floss daily, and visit your dentist for regular cleanings. You may also need to use an antibacterial mouthwash or take medication if the gum disease is severe.

10. Oral cancer: This is a rare but serious condition that can affect the lips, tongue, throat, or gums. Solution: See your dentist or doctor immediately if you notice any suspicious lesions in your mouth. Early detection is key to successful treatment.

So there you have it, 10 common dental health issues and solutions. Remember to practice good oral hygiene habits and visit your dentist regularly for check-ups and cleanings to keep your smile looking its best!